Het begon met een ogenschijnlijk eenvoudig idee. Vele bijzondere, soms zelf revolutionaire uitvindingen ontstaan toevallig of vanuit een simpele en logische ingeving van de uitvinder. Zo ook hier. Het vernuft zit in het ontwerp, het materiaal en de techniek. Alex Feenstra, ervaren en kundig graficus en lithograaf, ontwierp een geometrisch patroon waarmee hij oneindig kan combineren. Hij begon met een ontwerp van strakke lijnen op een klein vlak. Eigenlijk een soort tegel. Alex Feenstra heeft die ’tegel van vilt’ vervolmaakt tot innovatieve, modulaire vloer en wandkleden.
De kleden van Alex worden niet geknoopt of geweven, maar met elkaar verbonden. De patronen die hij in de kleden verwerkt maar verlopen vaak per kleed naar andere vormen waardoor een ruimtelijk effect tot stand komt in een plat vlak. De ruimtelijkheid wordt versterkt door het natuurlijke reliëf van het materiaal: vilt.
De kleden hebben naast een decoratieve functie ook een praktische kant. In ruimtes met een harde afwerking van vloer en wanden ontstaat vaak een hinderlijke galm en zijn gesprekken lastig te voeren. Zo ook in deze historische keuken die voorzien is van achttiende-eeuwse tegeltjes, zogenaamde ‘witjes’ en een vloer van Carara marmer. De akoestiek is sinds het ophangen van de kleden enorm verbeterd.
Vanaf nu te zien tot en met januari 2021. Het museum is geopend van donderdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.